Sakarya’da Hendek için imar planı askı sonrası yeniden duyuruldu
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Hendek ilçesindeki Hicriye, Güldibi, Esentepe, Akçayır ve Beylice mahallelerini kapsayan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile 1/5000 ölçekl…
Editör kontrollü AI desteği

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Hendek ilçesindeki Hicriye, Güldibi, Esentepe, Akçayır ve Beylice mahallelerini kapsayan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına ilişkin süreci yeniden duyurdu. Belediye meclisinin 14 Eylül 2026 tarihli kararıyla itirazların sonuçlandırıldığı planlama dosyası, 8 Ekim 2026 itibarıyla resmî haber sayfasında yeniden yayımlandı.
Süreçte ilk onay, Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 9 Mart 2026 tarihli ve 3/133 sayılı kararıyla verildi. Ardından ilan askı döneminde yapılan itirazlar, 14 Eylül 2026 tarihli ve 8/454 sayılı meclis kararıyla karara bağlandı. Böylece Hendek’teki beş mahallenin planlama dosyası, meclis onayı ve itiraz değerlendirmesi aşamalarının ardından yeniden kamuoyunun gündemine taşındı.
İMAR SÜRECİNİN KAPSAMI
Duyuruda yer alan plan değişikliği, Hendek ilçesinin Hicriye, Güldibi, Esentepe, Akçayır ve Beylice mahallelerini kapsıyor. İki ayrı ölçekte hazırlanan planlama dosyası, hem üst ölçekli çevre düzeni planını hem de daha ayrıntılı nazım imar planını içeriyor.
Belediyenin yayımladığı bilgiye göre ilk aşamada 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı meclis kararıyla onaylandı. Bu onay, planın ilan ve değerlendirme sürecine geçmesi için temel adım olarak kayda geçti.
İTİRAZLAR VE MECLİS KARARI
İlk onayın ardından planlar ilan askı sürecine çıktı ve bu süreçte yapılan itirazlar meclis gündemine taşındı. Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi, 14 Eylül 2026 tarihli 8/454 sayılı kararla itirazlara ilişkin değerlendirmeyi tamamladı.
Böylece planlama dosyası yalnızca ilk onayla değil, askı döneminde gelen başvuruların ele alınmasıyla da şekillenmiş oldu. Duyuruda, itirazların hangi gerekçelerle yapıldığına ilişkin ayrıntı yer almadı; ancak meclis kararının varlığı, sürecin askı-itiraz-onay hattında ilerlediğini gösterdi.
HANGİ MAHALLELER ETKİLENİYOR
Resmî duyuruya göre plan değişikliği Hendek ilçesindeki Hicriye, Güldibi, Esentepe, Akçayır ve Beylice mahallelerini kapsıyor. Planların kapsamına giren bu yerleşimler, söz konusu meclis kararlarının doğrudan muhatabı konumunda bulunuyor.
Belediyenin açıklamasında mahalleler için ayrı ayrı uygulama takvimi, parsel bazlı değişiklik ya da yeni bir inşaat izni bilgisi paylaşılmadı. Duyuru, yalnızca planlama kararlarının hangi alanları kapsadığını ve meclis sürecinin hangi tarihlerde tamamlandığını ortaya koydu.
9 MART KARARININ ARKA PLANI
Sürecin ilk resmî adımı 9 Mart 2026 tarihli 3/133 sayılı meclis kararıyla atıldı. Bu kararla 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı onaylandı ve dosya ilan aşamasına taşındı.
Planlama sürecinde ilk onay ile itirazların sonuçlandırılması arasında geçen dönem, belediyenin planı yeniden değerlendirdiği bir aşamaya işaret etti. Resmî haberde, bu döneme ilişkin teknik ayrıntılar yer almadı; buna karşın iki ayrı meclis kararının tarih ve numaraları açık biçimde paylaşıldı.
14 EYLÜL’DE TAMAMLANAN AŞAMA
İtirazların değerlendirilmesi, 14 Eylül 2026 tarihli 8/454 sayılı meclis kararıyla sonuçlandırıldı. Bu karar, ilk onaydan sonra askı sürecinde gündeme gelen başvuruların belediye meclisi tarafından ele alındığını gösterdi.
Böylece Hendek’teki planlama sürecinde ikinci bir meclis aşaması tamamlanmış oldu. Duyuruda, itirazların kabul edilip edilmediğine ilişkin tek tek detay verilmedi; ancak karar numarası ve tarihi, plan dosyasının resmî işlemler zinciri içinde ilerlediğini doğruladı.


